2 Haziran 2011 Perşembe

SİZE BU FIRSATI VERMEYECEĞİZ…../ Ali İhsan GÜRCİHAN

Saygıdeğer okurlar ;
Ne yazık ki özellikle bu seçim döneminde, Ülkemiz’in sahip olduğu temel değerlere bazılarının çok acımasızca saldırdığına ve bazılarının da oy için bu konularda taviz verdiğine tanık oluyoruz.

Bu sorumsuz,ayrıştırıcı ve hatta bölücü yaklaşımlar karşısında çaresiz olmanın üzüntü ve endişesini taşıyoruz.

Bu düşünceler içerisinde hatırladığım,geçmişte yaşanmış tarihi bir gerçeği kötü bir örnek olsa da sizlerle paylaşmak istedim.Bizim geçmişimizde de benzer örnekler çok ama kimse alınmasın diye yabancı ülkelerden bir örnek vereyim dedim.

Çoğumuzun en azından adını duyduğu,18 nci asırda yaşamış Voltaire diye bir Fransız aydın,şair,felsefe adamı vardır.
Fransız Devrimini hazırlayan yolda toplumu aydınlatan önemli fikir ve düşünce adamlarından biri olarak tanınır.

Fransız Kral’ına,yönetime ve siyasi sisteme karşı eleştirileri nedeni ile Ülkesi Fransa’da defalarca tutuklanır.Beladan kurtulmak için bir süre İngiltere’ye gider ama döner dönmez yine tutuklanır.
Kendisinin hayranı ve yakın arkadaşı olan Prens Frederik,dönemin güçlü Roma-Germen İmparatorluğu’nun başına Kral olunca düşünce adamı olarak onun yanına gider.

Bir süre beraber çalıştıktan sonra Kral’ın yönetim ve uygulamalarını, özellikle din konusundaki mezhep tartışma ve çekişmelerini (Katolik-Protestan ) baskıcı ve ayrıştırıcı bulan Voltaire, İmparatorluğun geleceği hakkındaki görüşünü Kral Frederik’e aşağıdaki tek bir cümle ile ifade ederek sarayı terk eder.

“Kutsal Roma İmparatorluğu artık ne kutsaldır,ne
Romalı’dır ne de İmparatorluktur.”

Kısa bir süre sonra da İmparatorluk gerçekten çöker.


Saygıdeğer okuyucular;
Bu Ülke’de son dönemde Dinimiz,Devletimiz,Cumhuriyet ve
Anayasa konusundaki ayrıştırıcı söylemleri duydukça ,hukuk ve demokrasi dışı uygulamaları yaşadıkça insan geçmişin bu kötü kehanetlerini hatırlıyor ve düşünmek istemese de gelecek adına endişe duyuyor.

Ancak endişemize rağmen şunu da açıkça belirtmek gerekir ki ;
Bu Ülke’nin duyarlı ve vefalı insanları var oldukça birilerinin arzu ettiği ayrıştırıcı,yozlaştırıcı ve bölücü durumlara kesinlikle müsaade edilmeyecektir.

Seçim propaganda döneminde heyecana kapılıp,“Türkiye Cumhuriyeti artık,
Ne laik bir Cumhuriyet,
Ne de üniter bir ulus devlet olacaktır.” sevdasında olanlara ve haddini aşanlara,demokrasiye ve hukuka olan inancımızdan aldığımız güçle asla fırsat verilmeyecektir.

Demokrasiye yürekten inanan ve anlayanlar için Voltaire’nin tarihi sözleri saz,sahte demokratlar ve anlamayanlar için ise Mehter Takımı bile az.

2 Haziran 2011

Hiç yorum yok: